2 Nisan 2014 Çarşamba

Coğrafya Bilgi Sistemi




           Dünya üzerindeki karmaşık sosyal, ekonomik, çevresel vb. sorunların çözümüne yönelik mekana konuma dayalı karar verme süreçlerinde kullanıcılara yardımcı olmak üzere ,büyük hacimli coğrafya verilerin ;toplanmasını, depolanmasını, işlenmesin, yönetimi, mekansal analizi, sorgulaması fonksiyonlarının yerine getiren donanım, yazılım, personel, coğrafi veri ve yöntem bütünüdür.
           Coğrafi Bilgi Sistemi, kavramsal bir sınıflamada hiyerarşi olarak öncelikle sistem sonra bilgi sistemi kategorisi altında yer almaktadır. İşlevsel bir sınıflamada ise Coğrafya Bilgi Sistemi ,öncelikle Teknoloji, sonra Bilgi Teknolojisi altında yer almaktadır. 
            Coğrafi Bilgi Sistemi, coğrafya, haritacılık ve bilgisayar bilimleri ile ilgili bir teknoloji olup Coğrafi Veri Altyapısı bileşenlerinden  Bilgi Teknolojisi kapsamında yer alır.
             Zamansal Coğrafi Bilgi coğrafi varlıkların gerek grafik gerekse grafik olmayan konumsal  bilgilerinde zamanla meydana gelen değişimleri  izleyebilen ve analiz edebilen coğrafi bilgi sistemidir.
             Coğrafi Bilgi Sistemi teknolojisi bilimsel araştırmalar, kaynak yöntemi, varlık yöntemi, alt yapılar, arkeoloji, çevresel etki değerlendirmesi, peyzaj mimarlığı, kentsel planlama, kriminoloji, coğrafi tarihi, pazarlama. lojistik, maden haritaları, haritacılık, tarım ekili alanlarının tespiti ve toplam mahsulün hesaplanması, askeri uygulamalar, hava, deniz ve kara trafiği izleme araç takip sistemleri, meteoroloji, arama kurtarma ve diğer amaçlar için kullanılabilir. 

COĞRAFYANIN GELECEĞİ




        Geçmişten  günümüze  gelindiği  gibi  bilginin  artmasıyla  insanlar  çevrelerini  tanımış  ve  git gide bunların  üzerine  bir  şeyler  katarak  günümüze  kadar  getirmişlerdir.  Bunların  günümüzde 
en  iyi  noktada  olduğunu  düşünmemiz  bir  yanılgıya  düşmemize  neden  olabilir.  Çünkü coğrafya  bilimi  her  bilim  gibi  kendine  bir  şeyler  katmaya  devam edecektir.  Belki yakın zamanlarda  başka  bir  gezegende  de  hayatın  yaşamın  olduğunu keşfedeceklerdir, bugün  önlenmeyen  doğal  afetler  gelecek  zamanlarda  önlenecek  seviye ye  gelebilir,  belkide  yerin altında  bulunan  başka  bir  bilgiyi  keşfedeceklerdir.  Biz  şimdi  üst  seviyede  olduğumuzu  düşünebiliriz  fakat gelecek  kuşaklara   göre  çok  geride  kalmış  olabiliriz.  Teknolojinin  git  gide  ilerlemesi   yeni  coğrafi   keşiflerinde  olacağı  ihtimalini   artırdığını  söyleyebiliriz.