2 Nisan 2014 Çarşamba

Coğrafya Bilgi Sistemi




           Dünya üzerindeki karmaşık sosyal, ekonomik, çevresel vb. sorunların çözümüne yönelik mekana konuma dayalı karar verme süreçlerinde kullanıcılara yardımcı olmak üzere ,büyük hacimli coğrafya verilerin ;toplanmasını, depolanmasını, işlenmesin, yönetimi, mekansal analizi, sorgulaması fonksiyonlarının yerine getiren donanım, yazılım, personel, coğrafi veri ve yöntem bütünüdür.
           Coğrafi Bilgi Sistemi, kavramsal bir sınıflamada hiyerarşi olarak öncelikle sistem sonra bilgi sistemi kategorisi altında yer almaktadır. İşlevsel bir sınıflamada ise Coğrafya Bilgi Sistemi ,öncelikle Teknoloji, sonra Bilgi Teknolojisi altında yer almaktadır. 
            Coğrafi Bilgi Sistemi, coğrafya, haritacılık ve bilgisayar bilimleri ile ilgili bir teknoloji olup Coğrafi Veri Altyapısı bileşenlerinden  Bilgi Teknolojisi kapsamında yer alır.
             Zamansal Coğrafi Bilgi coğrafi varlıkların gerek grafik gerekse grafik olmayan konumsal  bilgilerinde zamanla meydana gelen değişimleri  izleyebilen ve analiz edebilen coğrafi bilgi sistemidir.
             Coğrafi Bilgi Sistemi teknolojisi bilimsel araştırmalar, kaynak yöntemi, varlık yöntemi, alt yapılar, arkeoloji, çevresel etki değerlendirmesi, peyzaj mimarlığı, kentsel planlama, kriminoloji, coğrafi tarihi, pazarlama. lojistik, maden haritaları, haritacılık, tarım ekili alanlarının tespiti ve toplam mahsulün hesaplanması, askeri uygulamalar, hava, deniz ve kara trafiği izleme araç takip sistemleri, meteoroloji, arama kurtarma ve diğer amaçlar için kullanılabilir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder